bell hooks & vapauttava feminismi

Bellhooks_totuus

Millaista on kasvatus, joka ei sopeuta yhteiskuntaan vaan vapauttaa toimimaan ja rikkomaan rajoja? Miksi rasismin vastustamisen tulisi kuulua elimellisesti feminismiin? Entä mikä on rakkauden ja yhteiskunnallisen muutoksen yhteys?

Näitä kysymyksiä ja monia muita on tuotannossaan käsitellyt yhdysvaltalainen feministi, kirjailija ja kulttuurikriitikko bell hooks (s. 1952), joka kirjoittaa kirjailijanimensä pienillä alkukirjaimilla kunnianosoituksena edeltäjiensä tekemälle vastarinnalle. hooks on kehittänyt osallistavaa pedagogiikkaa, johon hän on ammentanut feministisen perinteen lisäksi Paulo Freiren työstä ja buddhismista. hooksin kasvatusajatteluun keskittynyt teos Teaching to Transgress (1994) on julkaistu suomeksi nimellä Vapauttava kasvatus. (Suom. Jyrki Vainonen, Kansanvalistusseura 2007.)

hooks pyrkii kirjoittamaan mahdollisimman yleistajuisesti, jotta feminismin radikaalin ja vapauttavan sanoman löytäisi innostamaan ja muuttamaan elämäänsä mahdollisimman moni. hooksille pohdinta rakkauden löytämisen vaikeudesta on tärkeä feministinen kysymys. Hänen feminismiään voi kuvata intersektionaaliseksi, eli feminismiksi, jossa pyritään huomioimaan kuinka sortavat rakenteet toimivat yhdessä ja hän kritisoikin feminismiä, joka nostaa sukupuolisyrjinnän ainoaksi tai ensisijaiseksi syrjinnän muodoksi.

hooksista, intersektionaalisesta feminismistä sekä hooksin pedagogisista näkemyksistä keskustelevat suorassa lähetyksessä hooks-ekspertti, kasvatustieteilijä Marjo Vuorikoski, intersektionaalista teoriaa ja vähemmistökirjallisuutta tutkiva Kaisa Ilmonen ja akateeminen sekatyöläisfeministi Elina Halttunen-Riikonen.

 

”Radical visionary feminism encourages all of us to courageously examine our lives from the standpoint of gender, race, and class so that we can accurately understand our position within the imperalist white supremacist capitalist patriarchy. For years many women held to the misguided assumption that gender was the sole factor determining their status. Breaking thought this denial is a crucial tuningpoint for feminist politics […] We’re now ready to renew feminist struggle.” (hooks, Feminism is for everybody, 2000, 114.)

 

Luettavaa:
bell hooks, Feminism is for everybody. https://excoradfeminisms.wordpress.com/2010/07/14/bell-hooks-feminism-is-for-everybody/
Maria Svanström, Oppimisen aika. Sukupuolentutkimus 27 (2014) https://sunsseura.files.wordpress.com/2014/01/svanstrom_oppimisen-aika.pdf

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.