Eurooppalainen prekariaatti ja vastarinta, kolmas osa: Agora 99%

Kuten Totuusradio on ehtinyt jo aiemmin raportoida, 16.–19. päivä tämän vuoden toukokuuta kokoontui aktivisteja, muita poliittisia toimijoita sekä ylipäätään Euroopan tilasta huolestuneita kansalaisia Frankfurtiin vaihtamaan ajatuksia ja ilmaisemaan mielipiteensä muun muassa Euroopan finanssikriisin hoidosta, Kreikan ja muiden Välimeren maiden kurjistuspaketeista ja niin sanotun troikan toiminnasta.

Torstaina 17. päivä toukokuuta tavoitteena oli leiriytyä Frankfurtin finanssialueelle Euroopan keskuspankin pääkonttorin läheisyyteen. Pienen matkan päässä sijaitsevalla Paulsplatzilla taas piti kokoontua saman päivän aikana vaihtamaan näkemyksiä ja tapaamaan ympäri Eurooppaa saapuneita aktivisteja. Järjestäjien yllätykseksi tällainen toiminta kuitenkin julistettiin viime hetkellä oikeuden päätöksellä kielletyksi. Protestit ja keskustelutilaisuudet tietenkin jatkuivat tästä huolimatta, mutta kansainvälinen kohtaaminen ei massiivisesta poliisioperaatiosta johtuen onnistunut aivan suunnitelmien mukaan. Varsinkin kun Paulsplatzille matkalla ollut pääasiassa Saksan ulkopuolelta tulleista aktivisteista koostuva väkijoukko päätyi putkaan tai tuntikausiksi kadulle kiinniotetuksi.

Sivumennen mainittakoon, että täydellisestä tradition hylkäämisestä ei Saksan poliisivoimia voine syyttää. Nimittäin vuosina 1848–9 Frankfurtin kansalliskokous, lopulta lähinnä vapaamielisistä tahoista koostunut Saksan ensimmäinen vaaleilla valittu parlametti, kokoontui mainitun aukion läheisyydessä sijaitsevassa Paavalinkirkossa laatimaan Saksan tulevaa perustuslakia. Kuten kevään Blockupy tapaamisessa, oli myös kansalliskokouksen asialistalla erityisesti perusoikeudet ja demokratia. Molemmissa tapauksissa radikaalit saivat lopulta taantumuksellisilta tahoilta niin sanotusti kasettiin: kansalliskokouksen tapauksessa lähinnä Preussin monarkisteilta ja 163 vuotta myöhemmin Bereitschaftspolizeilta.

Joka tapauksessa Frankfurtin Blockupy -tapahtuman protestit onnistuivat ainakin osittain suunnitellusti mutta ajatusten vaihto ei niinkään. Idea uudesta yrityksestä syntyi jo paikan päällä Saksan Interventionist Left ja Espanjan 15M aktivistien keskuudessa. Molempia liikkeitä voisi ehkä parhaiten luonnehtia eräänlaisiksi aktivistiliikkeiden kattojärjestöiksi. Tarkoitus oli kokoontua myöhemmin Madridiin keskustelemaan kaikessa rauhassa ilman näkyviä protesteja, jottei esivalta tällä kertaa puuttuisi tapahtumien kulkuun. Näin sai alkunsa 1.–4. marraskuuta järjestetty kohtaaminen Agora99, aiemmalta työnimeltään ”Overflow Europe”, joka toteutettiin järjestötilojen, kirjakustantamon ja vallattujen talojen suojissa.

Ensimmäisenä päivänä paikalla oli vastaanotto ja työpaja informaatioteknologian käytöstä yhteistyön järjestämisessä ja ylläpitämisessä. Toisena päivänä varsinaiset keskusteluryhmät kokoontuivat kolmen laajan teeman alla, jotka olivat oikeudet, velka ja demokratia. Nämä ryhmät vielä haajaantuivat pienemmiksi täsmällisempiä aiheita käsitteleviksi työpajoiksi. Päivittäin kokoontuneiden yhteenvetotilaisuuksien lisäksi järjestettiin eri paikoissa siis päällekkäsiä keskustelutilaisuuksia, joita yhtäaikaisesti oli kolmesta kahdeksaan. Perjantaina näiden ohella oimi People Witness -verkoston sosiopoliittinen media- ja kommunikaatiotyöpaja. Madridin keskustan ”Patio Maravillas” squatissa koottiin karttaa tapahtumaan osallistuneista liikkeistä ja kokoonnuttiin viettämään iltaa. Viimeisen päivän ohjelma koostui lähes viisi tuntia kestäneestä yleiskokouksesta, jossa eri teemojen alla kokoontuneiden keskusteluryhmien hedelmiä käsiteltiin yhdessä, ja suunniteltiin tulevaisuutta uusien kohtaamisten sekä eurooppalaisen vastarintaliikehdinnän organisoimiseksi.

Ajatustenvaihdon ja verkostoitumisen lisäksi tavoitteena oli koostaa aikataulua konkreettisista toimista, kuten mielenosoituksista ja vastaavan kaltaisista kokoontumisista, noin vuoden verran tulevaisuuteen. Tämä tavoite ei onnistunut aivan kiitettävästi. Yksimielisyys konkreettisista toimista, ajankohdista ja paikoista jäi osin saavuttamatta. Tämä osaltaan johtui osallistujien moninaisista taustoista. Tapahtumassa oli yhteensä satoja ihmisiä Espanjan lisäksi ainakin Italiasta, Saksasta, Briteistä, Yhdysvalloista, Suomesta, Norjasta, Kreikasta, Portugalista, Sloveniasta ja Ranskasta. Eri puolilla Eurooppaa monet teemat, kuten kamppailu perustulosta tai opiskelija-aktivismin mahdollisuuksista sekä syistä ja tavoitteista, näyttytyvät hyvin erilaisina. Lisäksi tiettyjä jossain päin keskeisiä poliittisia teemoja ei varsinaisesti käsitellä toisaalla, kuten Madridissa käytyä ”constituent process” keskustelua, jolle ei liene edes erityisen toimivaa suomenkielistä nimeä. Jonkinlaisia ongelmia asetti myös osallistujien monikielisyys ja simultaanitulkkausratkaisut, jotka toimivat vaihtelevalla menestyksellä. Lähetyksen aikana ajoittain kuuluva vaimea hälinä lähteekin pitkälti useista samaan aikaan kääntävistä tulkeista.

Paikalla ollut Suomen lähetystö koostui kolmesta Totuusradion toimijasta, ja illan lähetys pääasiassa rakentuu Agora99:n sunnutaina pidetyn loppukokouksen puheenvuoroista koostetusta kolaasista. Ohjelman aluksi kuullaan noin viisi minuuttia kestävä perustulotyöpajan alkupuheenvuoro, jonka esitti 15M/Universidad Nómada -aktivisti Dario Lovaglio, sekä Darion samaa aihetta käsittelevä haastattelu. Aivan lähetyksen lopussa Universidad Nómadassa vaikuttava Raúl Sánchez Cedillo keskustelee Lotta Tenhusen kanssa yllä mainitun ”constituent process” käsitteen olemuksesta. Näin ollen Agoran varsinaisesta sisältöpuolesta kiinnostuneet voivat suorittaa opastetun tutkimusmatkan Eurooppalaisen vastarinnan (erääseen) ytimeen sulkemalla silmänsä ja avaamalla totuusradionsa maanantaina 3.12. klo 22–24.

Jotta aivan tuntemattomaan ei tarvitsisi kenenkään sukeltaa, kerrottakoon, että kokoontumisen kantava teema heijasti viime vuosina esiinnoussutta yhteiseurooppalaista, ellei nyt sitten jo vuosikymmeniä sitten toteutunutta globaalia, ongelmaa. Kun talous sukelsi, paljasti velkakriisin hoito ettei eurooppalainen demokratia ole erityisen terveessä tilassa. Lopputuloksena ei myöskään merkittävä osa kansaa voi vallan mainiosti. Juuri Madridissa jotkut työnsä ja asuntonsa menettäneet ovat muuttaneet kaduille pankkien edustoille protestoimaan epäoikeudenmukaisiksi koettuja häätöjä ja kurjistustoimenpiteitä vastaan. Toiset ovat hyppineet ikkunoista. Monet kokevat, ettei pelkkä protestointi enää riitä, vaan talousjärjestelmää ja yhteiskuntia on ryhdyttävä ei vain ajattelemaan, vaan myös hiljalleen järjestämään uusilla tavoilla.

Ohjelman on nauhoite ja sen ovat toimittaneet Lasse Poser, Lotta Tenhunen ja Renne Pesonen.

 

  • Ensilähetys: maanantai 3. joulukuuta 2012 klo 22–24

  • Uusinta: perjantai 8. joulukuuta 2012 klo 22–24

  • Radiotaajuus: 98,4 (50 kilometrin säteellä Näsinneulasta)

  • Internet-kuuntelu 1TUNEIN

  • Internet-kuuntelu 2http://moreeni.uta.fi/Internetlahetys

  • Ohjelma on aikanaan kuunneltavissa myös ohjelma-arkistossa.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yeop4JvtIQs[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZNF__V0qe4w[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YYzErc4ThS0[/youtube]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.