Ihmisten kokous – toreilla ja turuilla 15.10. 2011

Maailman toreilla ja turuilla kokoontui lauantaina 15.10. tuhansia ja tuhansia ihmisiä. Toreilla tavattiin 951 kaupungissa 82 maassa, Suomessa 11 kaupungissa. Tampereella Keskustorilla väkeä oli parhaimmillaan pari sataa henkeä, yönsä torilla teltassa vietti kourallinen. Keskustelu ja musiikki nuotion valossa jatkuivat koko yön – mitä ihmettä tapahtuu ja miksi?

Tampereen tunnelmia ja maailman menoa eetterissä ihmettelee joukko lauantaina yönsä torilla viettäneitä ihmisiä Emma Pohja, Olli-Pekka Haavisto ja Marko Rasinmäki. Puikoissa Veera Kaleva ja Tapani Laine.

Suora lähetys kuullaan maanantaina 17.10. klo 22–24. Ohjelma uusitaan perjantaina 21. päivä. Taajuuden 98,4 (50 kilometrin säteellä Näsinneulasta) lisäksi lähetykset ovat kuultavissa internetissä:

KUUNTELUOHJEET LÖYTYVÄT TÄÄLTÄ: http://moreeni.uta.fi/Internetlahetys
Linkkejä eteenpäin:

http://15october.net/

http://torillatavataan.wordpress.com/

 

14 vastausta artikkeliin “Ihmisten kokous – toreilla ja turuilla 15.10. 2011”

 1. Yksi tärkeimpiä pointteja, joita torin puheenvuoroissa tuli esille, oli toiminnan itsensä uudenlaista luova vaikutus – käytäntöinä ja yhteiskuntamuotoina. Mitä lisääntyvät julkiset kokoontumiset tarkoittavat kansalaisyhteiskunnan käsitteen kannalta? Esimerkit julkisen toiminnan sekä keskustelun mielekkyydestä ovat välttämättömiä, jotta ylipäätään mitään uutta voisi syntyä. Tärkeintä on siis osoittaa käytännössä, että vaihtoehtoinen toiminta on ylipäätään mahdollista.

 2. Suomessa asiat ovat vielä toistaiseksi liian hyvin. Ainoastaan ne joilla menee huonosti, ovat valmiita lähtemään osoittamaan mieltä. Siihen on vaan liian suuri kynnys, kun ei ole perinteitä laajoista mielenosoituksista, ja ne nähdään enimmäkseen negatiivisina asioina.

  Miten saadaan tilannetta muutettua ja lisää ihmisiä osallistumaan? Itsellä ainakin poistui se kynnys osallistua, kun oli kerran mukana. Pidetään Keskustori hallussa ja varmistetaan näkyvyys, etteivät ongelmat pääse unohtumaan ihmisten mielistä!

 3. Perussuomalaisten vaikutuksesta Suomen ulkomaalaispolitiikka on muuttunut, vaikka Perussuomalaiset itse eivät ole hallituksessa. Miten tämä kansanliike voisi saavuttaa muutosta poliittisessa päätöksenteossa Suomessa? Onko liike tarpeeksi yhtenäinen, että asioita pystytään ajamaan?

 4. Torikokoukset ovat herättäneet paljon keskustelua lähipiirissäni ja yksi kritiikki koski mielenosoituksia yleensä. Osa ajatteli, että mieltään osoittavat vain ns. sosiaalipummit ja laiskat, tietty pieni marginaali väestöstä. Miten saatte itsenne riittävän näkyväksi ja osallistumaan kannattavaksi kun suomalaisen keski-ikäisen, ns. hyvinvoivan ihmisen ennakkoasenne on tämä? ..Itse ajattelen tämän pienen marginaalin olevan näiden ns. keskiverto ihmistenkin edestä aktiivinen- ei talouden ja yksilöllisyyden hyväksi, niinkuin nykyinen yhteiskunta malli odottaa, vaan jonkin uuden, parempaan suuntautuvan muutoksen eteen! Hienoa. :)

 5. #
  hermanhurmos #
  10.17.2011 22:17 (e)
  1

  Mielenosoituksista ei tule kuin pahan kierre.. miten kommentoitte väitettä?
  #
  Ebin_korianteri_tietojohtaja #
  10.17.2011 22:18 (e)
  2

  Onko teidän mielestä väärin käyttää hyökkäystyökaluja ja haktivismia kyberaktivismin toteuttamisessa? Onko maailma menossa anonyymiin It-henkiseen moraalisotaan korporaatioita vastaan? Omasta mielestäni tämä on pelottavaa.
  #
  GRIISIGOGOUS #
  10.17.2011 22:19 (e)
  3

  Miten pystytään tuoda kyky päättää ja vaikuttaa, niin lähelle jokaista ihmistä että tällainen “täydellinen demokratia” voi toteuta. Onko tähän hyviä teknologisia edellytyksiä?
  #
  EBUN_HERMANNI #
  10.17.2011 22:20 (e)
  4

  Mitä mieltä olette, että pitäisikö tietoeettistä kasvatusta lisätä kouluihin? Edistäisikö tämä yksittäisten henkilöiden mahdollisuutta vaikuttaa asioihin?

 6. #
  Tietojohtaja #
  10.17.2011 22:35 (e)
  5

  Mitä mieltä olette väkivaltaisista mielenosoituksista, saisiko näillä paremmin asian perille??

  Ps. alkoholi on paras :D ja viina :D
  #
  tiedonjanoinen #
  10.17.2011 22:45 (e)
  6

  voitteko jatkaa lähetystä yli 24?!?!?! kerrankin mielenkiintoista kuunneltavaa radiosta, sattumalta löyty vasta nyt ja heti loppuu…:( ps. uusinnan kuuntelen joka tapauksessa, mutta 2h on aika lyhyt aika tähän?!

 7. Miten saamme akateemiset väestön älykkäät ihmiset mukaan näihin maailmaamullistaviin hallintoelinvastaisiin mielenosoituksiin? Pätkistä päätellen mukana on tällä hetkellä vain huonosti koulutettuja tai eläkeläishermanneja, jotka hoilaavat finlandiaa ja valittavat, ettei hernekeittojonossa ole tarpeeksi sinappia.

 8. #
  Uusi Mene #
  10.17.2011 22:46 (e)
  7

  Koetteko että tori on juuri oikea foorumi ihmisten motivoimiseen?
  #
  Denokratia #
  10.17.2011 22:46 (e)
  8

  Vaikka osaltamme onkin saatettu syyllistyä laiminlyönteihin, voidaan taholtamme kuitenkin todeta, että kriittinen kollektiivisuus yksinkertaistaa hyvinvoivan yhteiskunnan rinnalle muodostuneita epäkohtia. Kuinka paljon potentiaalia uskotte tällaisella ‘kansan äänellä’ olevan?

 9. Mitä mieltä olette taolaismunkki Goa-Tze:n lausahduksesta :”Ihminen on viisaimmillaan persaukisena.”
  Eli koetteko että vähävaraisena ja rahajärjestelmästä hieman syrjäytyneenä, pystyy todella hahmottamaan parhaiten järjestelmän puutteet.

 10. Mitä mieltä olette taolaismunkki Goa-Tze:n lausahduksesta :”Ihminen on viisaimmillaan persaukisena.”
  Eli koetteko että vähävaraisena ja rahajärjestelmästä hieman syrjäytyneenä, pystyy todella hahmottamaan parhaiten järjestelmän puutteet.

 11. ”Opintiellä harpon suuntaan oikeaan terveellisen deNokratian avulla.” -vanha akateeminen sanonta

 12. Jatketaan keskustelua kaikilla tavoilla. Hyvä että tuli tietoa puheen muodossa niillekin, jotka eivät päässeet torille mukaan.

  Tiedon levitys on tärkeää, mutta myös keskustelu. Keskustelu toimii parhaiten pienissä ryhmissä, joissa kaikkien ääni tulee helpommin kuuluviin, ja SE on tämän liikkeessä TÄRKEIN ominaisuus.

  Perustakaa keskustelupiirejä, kokoontukaa kahviloissa, toreilla tai asunnoissa, ja kutsukaa niihin mukaan tuttuja ja tuntemattomia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.