Kaivosradio II: Jotain mätää Pirkanmaalla(kin)

 

kultaa

Keväällä Totuusradio kävi Kainuussa haastattelemassa Talvivaaraa vastaan kamppailevia paikallisia, Kaivos II katsoo Pirkanmaalle ja maailmalle ja toteaa, että Talvivaara ei ole ainoa ympäristökatastrofeja ja inhimillistä kärsimystä tuottanut kaivosprojekti. Kaivosbuumi jyrää, kun maailman talouden tarve metalleille ja jalometalleille kasvaa, mutta helposti hyödynnettävät ja suuret esiintymät alkavat ehtyä. Suomessa kaivosteollisuuden tekemiä varauksia on kuudesosalla koko pinta-alasta, joista kymmenesosa on Natura-alueilla (ks. kartta).

Useita kultakaivoksia Suomessa ja Ruotsissa ylläpitävän australialaisomisteisen Dragon Mining Oy:n kaivoksista useissa on ollut ongelmia. Viime syksynä Maan ystävät ja Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri paljasti, että:

Australialaisen Dragon Mining -yhtiön omistaman Oriveden kultakaivoksen lähistöltä on löytynyt useita luvattomasti ympäristöön päästettyjä haitta-aineita. Elokuun 24. päivä 2013 otetut vesi- ja sedimenttinäytteiden analyysit osoittavat vakavaa piittaamattomuutta ympäristönormeista ja kaivoksen naapureiden hyvinvoinnista. Mittaukset tehtiin ympäristöjärjestö Maan ystävien leirin yhteydessä ja lähetettiin analysoitavaksi ALS-yhtiön laboratorioon.

Oriveden kaivos laskee jätevetensä pääosin Ala-Jalkajärveen, josta ne kulkeutuvat Peräjärven kautta Näsijärven Paarlahteen. Ala-Jalkajärven sedimenttinäytteessä mitattiin säteilyjätteen rajan moninkertaisesti ylittävä määrä uraania (132 mg/kg). Myös Ala-Jalkajärven vesinäytteestä löytyi uraania. Aineet voivat kertyä vedestä sekä ravintoketjussa pohjaeliöiden kautta kaloihin ja äyriäisiin.

Kultakaivoksen ympäristölupaa valvova Pirkanmaan ELY-keskus ei olepuuttunut asetuksella säädeltyjen kadmiumarvojen kymmen- ja satakertaisiin ylityksiin, vaikka ne ovat olleet keskuksen tiedossa jo vuodesta 2011. Puuttuminen kaivosyhtiön muihin ympäristölainsäädännön rikkomuksiin on ollut Maan ystävien ja Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin mukaan liian hidasta.

Sivukivikasoja kaivoksen Pohjoispuolella eristämättömällä maalla, kuva Maanystävien blogista
Sivukivikasoja kaivoksen Pohjoispuolella eristämättömällä maalla, kuva Maanystävien blogista

 

Tänään kysytään, mitä tekemistä globaaleilla kaivosmarkkinoilla on Suomessa toimivien kaivosten kanssa? Miksi australialaisomisteinen Dragon Minig Oy kaivaa kultaa lähinnä pohjoismaissa? Mitä sanoo Suomen laki? Mihin järvet kuolevat Oriveden kultakaivoksen lähistöllä ja kuinka asia paljastui? Mitä voi aktiivisella kansalaistoiminnalla saada aikaan?

Ohjelmassa keskustellaan  suomalaisesta  kaivostoiminnasta ja sen globaaleista kytköksisä, ongelmista ja tulevaisuudennäkymistä. Mutta puhutaan myös keinoista, joilla asioita voi kansaisaktiivisuuden kautta nostaa päivänvaloon. Studiossa kaivostoimintaan tutustuneet ja sitä tutkineet Otto Bruun, Pieta Hyvärinen ja Aura Kalli. Puikoissa Veera Kaleva.

  • Suora ensilähetys: maanantai 24. helmikuuta 2014 klo 22–00

  • Uusinta: perjantai 28. helmikuuta 2014 klo 22:30–00:30

  • Radiotaajuus: 98,4 (50 kilometrin säteellä Näsinneulasta)

  • Internet-kuuntelu 1: TUNEIN

  • Internet-kuuntelu 2: http://moreeni.uta.fi/Internetlahetys

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.