¡Lisää orgasmeja!

orgasmeja

Orgasm gap eli orgasmikuilu on termi sille, että miehet saavat tilastollisesti enemmän orgasmeja kuin naiset. Miesten ja naisten välisessä seksissä naiset saavat amerikkalaisten tutkimusten mukaan keskimäärin jopa noin kolmasosan vähemmän orgasmeja kuin miehet (joidenkin tutkimusten mukaan suhde on vieläkin murheellisempi). Atlantin tällä puolen tunnistetaan sama ilmiö. Mistä kuilu voisi yhteiskunnassamme johtua, ja kuinka kuroa sitä umpeen? Me Totuusradiossa uskomme, että yksi tärkeimpiä keinoja asian ratkaisemiseksi on avoin keskustelu. Siksi ¡Lisää orgasmeja!

Klitoriksen todellinen koko havaittiin vasta vuonna 1998. Nyt tiedämme klitoriksen olevan munakoison kokoinen, ja sen sisäiset osat ovat kytkeytyneinä emättimen etuseinämiin. Viimein voimme heittää hyvästit freudilaiselle klitorisorgasmin halveeraamiselle: vaginaaliset orgasmit ovat myös klitorisorgasmeja!

Kuinka voisimme puhua seksistä paremmin? Miksi orgasmi on tärkeä? Mitä on edgaaminen ja ruined orgasm? Millainen oli viimeisin orgasmisi?

¡Lisää orgasmeja! koostuu ohjelman toimittajan Valpurin tekemästä neljästä haastattelusta. Haastateltavana mm. yksi queer-feministisen Ménage à trois -pornolehden perustajista Iida Rauma.

 • Lähetysaika: maanantai 28. marraskuuta 2016 klo 20:00–22:00

 • Radiotaajuus: 98,4 (Radio Moreeni, kuuluvuus 50 kilometrin säteellä Näsinneulasta)

 • Internet-kuuntelu 1: TUNEIN

 • Internet-kuuntelu 2: http://153.1.15.29:8080/moreeni.mp3

 • Ohjelma on aikanaan kuunneltavissa myös ohjelma-arkistossaLinkkejä:

http://www.nationalsexstudy.indiana.edu/

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/video/2016/oct/28/vagina-dispatches-episode-three-the-orgasm-gap-video
http://www.alternet.org/sex-amp-relationships/orgasm-gap-real-reason-women-get-less-often-men-and-how-fix-it

4 vastausta artikkeliin “¡Lisää orgasmeja!”

 1. Hyvä aihe, mutta valokuvaajana minua mietityttää, kuinka paljon olette maksaneet rojalteja Lars von Trierin Nymphomaniac-elokuvan promokuvan käyttämisestä?

 2. 1. Kamppailevan, naisten kollektiiviseen itsetiedostukseen ja järjestäytymiseen perustuvan feminismin perinteessä orgasmi ja naisen seksuaalinen nautinto laajemmin on usein liitetty ennen muuta itsen, oman kehon ja psyyken tuntemiseen ja sen ”ottamiseksi käyttöön” henkilökohtais-poliittisen tiedon tuotannon ja voimautumisen paikkana. Tästä ajatuksesta on syntynyt muun muassa feministien mielenosoituksissa usein näkyvä motto: orgasmini on omalla vastuullani.

  2. Kyse on myös strategiasta, joka pyrkii katkaisemaan riippuvaisuuden suhteessa miehiin nautinnon takaajina. Ei olekaan lainkaan yllättävää, että mediassa valloilla oleva epäpoliittinen keskustelu orgasmikuilusta keskittyy tilastoimaan cis-naisen ja cis-miehen välisen heteroseksuaalisen suhteen sisäistä kliimaksien jakautumista. Se palaa vähintään implisiittisesti ajatukseen orgasmin antamisesta toiselle tai orgasmin tuottamisesta yhdessä. Se unohtaa, että yksi feminismin historiallisista saavutuksista on saada naiset löytämään oman kehonsa ja sen kautta mahdollisuuden tuottaa orgasmeja itsensä kanssa ja muiden naisten ja ei-cismiesten kanssa (sekä mahdollisuuden tuoda oma seksuaalisuutensa heteroseksuaaliseen suhteeseen autonomisena suhteessa miehen haluun, l. neuvotella ja vaatia toisenlaisia heteroseksuaalisia kohtaamisia ja jatkumoita).

  3. Laajemmin pidän ongelmallisena ”orgasmikuilun” käsittelyä seksuaalisiin oikeuksiin liittyvänä tasa-arvokysymyksenä. Seksin, panemisen, orgasmin tapauksissa kyse on psykofyysisen suhteen tuottamisesta (myös yksin ollessa, jolloin esiin nousevat kysymykset naisen tai muun, ei-cis-miessubjektin, suhteesta itseensä patriarkaalisessa yhteiskunnassa). Kun tästä tehdään kysymys oikeuksista, pelataan tulella (riittää kun katsoo miesasiamiesten fasistista puhetta tästä aiheesta, valtion bordellit ettei peräkammarin poikia itketä, jne).

  4. Ainoa asia, joka horjuttaa tämän argumentin vakautta on mun nähdäkseni kysymys oikeudesta seksuaaliseen itseilmaisuun kun fyysisistä rajoitteista johtuen ei ole mahdollista koskettaa itseään. Silloin kysymys toisesta henkilöstä voi olla myäs kysymys ”työkalusta joka auttaa itsen koskettamiseen”. On äärimmäisen kiinnostavaa, että ainakin Espanjassa diversidad funcional -liikkeessä, eli toiminnallisen moninaisuuden nimissä järjestäytyvien ihmisten piirissä tehdään usein tiukka jako siihen, onko kahden tai useamman henkilön väliseen seksiin palkattu henkilö masturbaation mahdolliseksi tekevä seksuaalinen avustaja vai prostituioitu, jonka kanssa seksiä harrastetaan.

 3. Edellinen kommentti siis on kirjoitettu ennen ohjelman kuulemista; ei tätä ohjelmaa vaan mediassa esillä olevaa orgasmikuilua koskevaa keskustelua kritisoimaan. Ohjelmaa en kerennyt kuunnella alusta asti, mutta pääsin nyt mukaan toisen haastateltavan kohdalla, ja onhan tässä paljon enemmän kokemuksen skaalaa mukana kuin valtamediassa. Tietty, kun tää on Totuusradio!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.