Todellisuudesta varastamalla utopiaan

Mikä todellisuus? Tarvitseeko siihen uskoa? Miten se varastetaan? Kuinka sillä pelataan, ja kun pelataan, onko se epätodellista?

”Toimintamme ydin on taiteellinen tutkimus. Taiteellinen tutkimus vaatii pitkäjänteisyyttä, altistumista elinpiirissämme liikkuville ilmiöille ja innovatiivisuutta itse taidemuotoa, esittämistä kohtaan. Sen lisäksi että taide viihdyttää, se avartaa näköaloja ja toimii yhteiskunnan ja ihmiskunnan peilinä. Että taide – tässä tapauksessa esittävä taide – voisi lunastaa nämä korkeat päämäärät, on sen parissa työskentelevien ihmisten pystyttävä pitämään mielensä auki. Me yritämme kaikkea tätä, mutta usein olemme totunnaisuuksiemme ja henkilökohtaisten rajoituksiemme kahlitsemia. Olemme pienempiä kuin haluaisimme olla. Siitä huolimatta osaamme haluta suuria.

Vaikka monella meistä on juuret teatterissa, mikä toki näkyy, vie esitystaiteellinen tutkimus meidät usein ei-kenenkään-maalle. Taiteen kentässä se tarkoittaa harmaata aluetta uuden teatterin, tanssin, performanssin, kuvataiteen, yhteisötaiteen, musiikin ynnä muun välimaastossa. Laajemmin ajatellen liikumme taiteen, filosofian, politiikan, tieteen ja terapian välisillä raja-alueilla. Teemmekin yhteistyötä muiden taiteilijoiden, teatteriryhmien ja -instituutioiden sekä taiteen ulkopuolisten, todellisuuden luonteesta kiinnostuneiden tahojen kanssa.

Todellisuuden tutkimuskeskuksella ei ole omaa näyttämöä, lukuunottamatta todellisuutta itseään. Esitykset tapahtuvatkin mitä moninaisimmissa ympäristöissä: kaupunkitilassa, yksityisasunnoissa, teattereissa, taidemuseoissa, virtuaalitodellisuudessa, jopa katsojan mielessä.

Päämääränämme on herättää uteliaisuutta todellisuutta kohtaan. Mielestämme maailma ei ole valmis. Meistä taiteen tulisi luoda tilaa ajattelulle, toiminnalle ja olemiselle; sen tulisi ruokkia niin yhteiskunnan, olemassaolon kuin taiteen itsensä konventioiden kyseenalaistamista. Haluamme työskennellä kohti sellaista taidetta ja yhteiskuntaa, joka sallii enemmän tilaa unelmille ja uusille mahdollisuuksille.”

Näin Todellisuuden tutkimuskeskus kertoo sivuillaan toiminta-ajatuksestaan. Totuusradiolle todellisuudesta saapui Helsingistä ja Oulusta kertomaan Pekko Koskinen. Ohjelmaa juontavat Risto & Lasse. Heidän lisäkseen juttuja komppaa Jaakko Belt.

Todellisuuteen tutustumisen voi aloittaa osoiteessa todellisuus.fi, jatkaa kuuntelemalla tätä ohjelmaa, ja jos todellisuus alkaa kiinnostaa, siitä saa lisätietoja Koskiselta: pekko.koskinen (at) gmail.com

Kuuntele maanantaina 21.3. kello 22–24 osoitteessa:

http://www.uta.fi/media/suora/moreeni/totuusradio.html

Uusinta lähetetään perjantaina samaan aikaan. Sitä voi kuunnella osoitteessa http://www.uta.fi/media/suora/moreeni/simulcast.html.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.