Itsemurha

Itsemurhakuolleisuus Suomessa 1921–2010 keskiväkiluvun 100 000 henkeä kohti

Itsemurha on Suomessa nejänneksi yleisin kuolinsyy. Itsemurhia tehdään paljon.

Mistä itsemurhat johtuvat? Aiheuttaako ne yhteiskunta vai riistääkö vain mielenvikainen itseltään hengen? Tai voiko itsemurha olla myös rationaalinen teko? ”Jos elämä käy sietämättömäksi, viisas jättää elämän”, tuumasivat monet antiikin filosofit – olivatko he aivan sekaisin? Onko ihmisellä ylipäätään oikeus lopettaa elämänsä?

”… yhtäältä ihmiselämän pidentämiseksi ja pelastamiseksi ollaan valmiita tekemään lähes mitä tahansa, mutta toisaalta sen sisällölle ei välttämättä anneta arvoa. Itsetuhoinen ihminen, joka haluaisi apua, ei ehkä saa sitä. Laajan itsemurhaa puolustaneen esseen kirjoittanut itävaltalainen Jean Améry ajatteli, ettei yksilöllä ole mitään velvollisuuksia yhteiskuntaa kohtaan, koska yhteiskunta ei piittaa yksilöstä niin kauan kuin tämä haluaa elää vaan kiinnostuu tämän ”parantamisesta” vasta kun tämä on valmis kuolemaan. Itsemurha on yhteiskunnallinen ongelma, mutta samalla se on filosonen ongelma. Se on myös poliittinen ongelma. Ihmiselämän ylläpitoon käytetään tarmoa, mutta samalla ylläpito vie elämän pois ihmiseltä itseltään. Niinpä itsemurha on tulkittu myös epätoivoiseksi yritykseksi saada määräysvalta omaan elämään: jos ihminen kokee, ettei hän enää pysty vaikuttamaan omaan elämäänsä, hän yrittää edes kuolla oman tahtonsa mukaan.”
– Kilpeläinen, Itsemurhan filosofia, s. 30.

Itsemurhaa on tutkittu ja siitä on kirjoitettu, mutta se ei ole esillä. Itsemurha on vaikea ja kipeä aihe itseltään hengenriistämistä suunnitteleville, heidän läheisilleen ja laajemmin yhteiskunnalle, mutta se on myös niin tärkeä asia, että siitä olisi puhuttava. Tänään Totuusradiossa puhutaan itsemurhasta.

 

Ohjelman pohjalle voi tutustua Tapani Kilpeläisen teokseen Itsemurhan filosofia ja siitä irrotettuihin näytesivuihin. Kiinnostavaa luettavaa ovat myös Rosa Rantasen ja Juha Räikän Logos-ensyklopedian artikkeli ”Kuoleman filosofia” sekä Tuija Saresman teksti ”Kuoleman kutsusta, lähtemisestä ja jäämisestä – Voiko itsemurhaa ymmärtää?” (niin & näin 1/00). Vilkuilla kannattaa myös Tilastokeskuksen ”Kuolemansyyt 2010”-sivua.

 

  • Ensilähetys: maanantai 5. marraskuuta 2012 klo 22–24

  • Uusinta: perjantai 10. marraskuuta 2012 klo 22–24

  • Radiotaajuus: 98,4 (50 kilometrin säteellä Näsinneulasta)

  • Internet-kuuntelu 1TUNEIN

  • Internet-kuuntelu 2http://moreeni.uta.fi/Internetlahetys

  • Ohjelma on aikanaan kuunneltavissa myös ohjelma-arkistossa.

 

Itsemurha-aikeisen ja -ajatuksellisen kannattaa keskustella muiden kanssa. Esimerkiksi SOS-kriisikeskuksen auttava puhelin vastaa numerossa 01019 5202. Befrienders Worldwide -sivuston suomalaisella itsemurhasivulta saattaa löytyä apua depressioon ja itsemurha-ajatuksiin. Opiskelijoiden hyvinvointiin ja mielenterveyteen löytyy tykea Nyytti ry:n kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.