Toivoradio

Hope locates itself in the premises that we don’t know what will happen and that in the spaciousness of uncertainty is room to act.” Rebecca Solnit 2004

Miten voi toivoa maailmassa, jonka elinkelpoisuus vaikuttaa kaikin puolin olevan vaakalaudalla? Miten toivoa koetaan, tuotetaan ja ylläpidetään? Millaisia merkityksiä toivolla on poliittisessa toiminnassa ja yhteiskunnallisissa liikkeissä? Mitä toivo oikeastaan edes on? Mikä erottaa sen katteettomasta optimismista tai naiivista kehitysuskosta?

Toivoradion lähtökohtana on Rebecca Solnitin teos Hope in the Dark. Vuonna 2004 julkaistun kirjan esseissä Solnit käsittelee toivoa toimintana ja mahdollisuutena ja esittelee erilaisia toivoa herättäviä yhteiskunnallisen toiminnan muotoja eri vuosikymmeniltä. Teoksen ympärillä kokoontui keväällä 2017 lukupiiri, jonka jäsenistä osa on mukana suorassa lähetyksessä keskustelemassa toivosta yhdessä Jiipu Uusitalon ja Saara Särmän kanssa. Lisäksi lähetyksessä kuullaan otteita 1.4. Suomen sosiaalifoorumin Lisää aktivismia vai eroon aktivismista? -keskustelutilaisuudesta. Lähetyksen toimittavat Veera Kaleva ja Pieta Hyvärinen.

”The future is dark, which is on the whole, the best thing the future can be, I think.” Virginia Woolf 1915

Rebecca Solnit: Protest and persist: why giving up hope is not an option
Saara Särmä: Toivo, onko sitä?
YLE Elävä arkisto: Toivosta ja epätoivosta
David Graeber: Hope in Common
The Guardian: Readers recommend playlist: Songs about hope and resilience

  • Lähetysaika: maanantai 10. huhtikuuta 2017 klo 20:00–22:00

  • Radiotaajuus: 98,4 (Radio Moreeni, kuuluvuus 50 kilometrin säteellä Näsinneulasta)

  • Internet-kuuntelu 1: TUNEIN

  • Internet-kuuntelu 2: http://153.1.15.29:8080/moreeni.mp3

  • Ohjelma on aikanaan kuunneltavissa myös ohjelma-arkistossa

 

Yksi ajatus artikkelista “Toivoradio”

  1. Zapatistit ja Rojavan vallankumous luovat toivoa aktivisteille, mutta kutsuvatko he itseään aktivisteiksi? Ymmärtääkseni zapatistit eivät ainakaan. Eli, toivon lisäksi aktivistit voisivat pohtia sitä, mitä noilla liikkeillä on ja aktivisteilla ei – tai toisin päin.

    Solnit ehkä vähän niputtaa kaikki muutosliikkeet aktivismin käsitteen alle, mikä tekee muutoksia aikaansaavista teoista tai toimijoista vaikeammin analysoitavaa.

    Eli vaikkei kannata vaipua epätoivoon siitä, ettei mikään vaikuttaisi mihinkään, kannattaa kuitenkin pyrkiä hahmottamaan liikkeiden erilaisia tavoitteita, rakenteita ja toimintatapoja ja oppia niistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.