Transradio

boy:girl baby-1

Milloin sukupuolesta tulee transsukupuoli? Onko queer vallankumouksellinen voima? Miksi sukupuoli kiinnostaa valtiota? Entä mikä on TERF?

Sukupuoli vavahtelee perustoiltaan, muuttuu, hajoaa ja järjestyy uudelleen. Erilaiset transsukupuoliset, queerit, epänormatiivisen feminiiniset ja maskuliiniset kehot ja identiteetit pelkällä olemassaolollaan ja niiden kantajat poliittisella toiminnallaan kyseenalaistavat kahteen vastakkaiseen sukupuoleen perustuvan yhteiskuntajärjestyksen. Samalla kenen tahansa sukupuoli alkaa näyttäytyä itsestäänselvän faktan sijaan osana monimutkaista yhteiskunnallisten suhteiden ja kehollisten kokemusten verkostoa.

Keskustelemassa anarkofeministinen sarjakuvabloggaaja Jiipu Uusitalo, queerfeministi Luca Tainio sekä sukupuolihäirikkö Sade Kondelin. Lähetystä luotsaavat Pieta Hyvärinen ja Veera Kaleva.

“Safe gender is being who and what we want to be when we
want to be that, with no threat of censure or violence.
Safe gender is going as far in any direction as we wish,
With no threat to our health, or anyone else’s.
Safe gender is not being pressured into passing, not
Having to lie, not having to hide.
 
Sane gender is asking questions about gender – talking
To people who do gender, and opening up about our
Gender histories and our gender desires.
Sane gender is probably very, very funny.
 
Consensual gender is respecting each others’ definition
Of gender, and respecting the wishes of some to be alone,
And respecting the intentions of others to be inclusive in
Their own time.
Consensual gender is non-violent in that it doesn’t force
Its way in on anyone.
Consensual gender opens its arms and welcomes all
People as gender outcasts – whoever is willing to admit it.”
 

Kate Bornstein (kirjasta Gender Outlaw: On Men, Women and the Rest of Us (1994)

[vimeo]http://vimeo.com/89867920 [/vimeo]

5 vastausta artikkeliin “Transradio”

  1. Kiinnostavaa keskustelua mutta välillä mietityttää kenelle sitä suunnataan. Keskustelijat käyttävät paljon vierasperäisiä sanoja ja akateemisia käsitteitä sekä puhuvat aika paljon sävyyn, jossa naureskellaan niille jotka eivät ’tajua’ kuinka itsestään selvää tämä queer- ja transnäkökulmat ovat.

    Mikä on sukupuoliliikkeen/liikkeiden tilanne Suomessa tällä hetkellä? Millaisia fraktioita siinä on? Millainen on akateemisen sukupuolentutkimuksen tilanne?

    Olisi kiinnosta kuulla perusasiat

  2. Heippa Totuusradio! Täällä kuulolla on Korppiradion toimittaja Kitty ja olen ilolla kuunnellut keskusteluanne. Painavaa asiaa ja hyvin sensitiivisesti olette pystyneet lähestymään aihetta. Varsinkin kiinnostanut näkökulmat siitä, millä tavalla sukupuolen kysymykset ovat poliittisia ja samaan aikaan niin vähän puhuttuja laajemmin yhteiskunnassa…vaikka ilmeistä on, että sukupuoli ja valta linkittyvät yhteen.

  3. Mä oon halunnut polttaa sateenkaarilipun. Oli aika rankkaa tajuta, et oikeastaan LGB -yhteisöt on vastakarvaan sitä, että sukupuolta vois käsitellä analyyttisesti esimerkiksi biologian kautta. Näyttää siltä, että sukupuolikysymyksen avaaminen uhkaa kaikkia ryhmiä, jotka määrittelee itseään sukupuolen kautta. Lesbo ja homoyhteisöt on ollu mulle kaikkein julmimpia ja hyökkäävimpiä ja viihdyn nykyään parhaiten suvaitsevaisessa heteronormatiiviyhteisössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.