TTIP, CETA, TISA – historian loppu?

european-day-of-action

Voiko politiikan suuntaa tai lakeja enää muuttaa, mitä jää jäljelle demokratiasta? Totuusradiossa vapaakauppasopimuksista keskustelevat toimittaja ja ttip:tä vastustavan european citizens’ initiativen citizens’ committeen jäsen Otto Kronqvist, tutkija Niklas Toivakainen ja tutkija-aktivisti Marko Ulvilva. Nauhoitteena kuullan maailmanpolitiikan lehtori Silke Trommerin haastattelu. Puikoissa Veera Kaleva.

Kutsu eurooppalaiseen, kansalaistoimijat yhdistävään toimintapäivään TTIP:tä, CETA:a, TiSAa ja suuryritysten vapaakauppa-agendaa vastaan.

11. lokakuuta 2014

Kansalaisyhteiskunta, ammattiliitot, maanviljelijät ja ruohonjuuritason yhteiskunnalliset toimijat ympäri Eurooppaa kutsuvat toimintapäivään, jonka tarkoitus on pysäyttää meneillään olevat TTIP, CETA, TiSA- ja muut vapaakauppaneuvottelut ja edistää kauppapolitiikkaa, joka asettaa etusijalle kansalaisoikeudet, demokratian ja luonnon.

TTIP (Transatlanttinen kauppa- ja investointikumppanuus) ja CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement between Canada and EU) ovat merkittävimmät esimerkit siitä, että kauppa- ja sijoituspolitiikkaa neuvotellaan epädemokraattisesti ja yksinomaan suuryritysten hyödyksi. Neuvotteluja käydään salassa ja vain hyvin vähän tietoa on julkisesti saatavilla. Samalla suuryritysten lobbareille sallitaan huomattava vaikutusvalta neuvotteluihin.

Mikäli nämä sopimukset menevät läpi, kansainvälisillä suuryrityksillä tulee olemaan yksinomainen oikeus haastaa valtioita kansainvälisiin välimiestuomioistuimiin, jotka ovat itsenäisiä suhteessa kansallisiin ja eurooppalaisiin oikeusjärjestelmiin. Sopimukset heikentävät terveys- ja turvallisuusnormeja transatlanttisen “harmonisaation” nimissä ja vähentävät kansallisten ja kuntatason päättäjien mahdollisuuksia rajoittaa kansalaisille tai ympäristölle vahingollista liiketoimintaa, kuten kaivosteollisuutta tai GMO-tuotteiden käyttöä. Sopimukset helpottavat keskeisten julkisten palveluiden yksityistämistä ja heikentävät työntekijöiden oikeuksia ja sosiaaliturvaa. Kaikki tämä on läheisessä yhteydessä käynnissä olevaan julkisten palvelujen heikentämiseen ja yksityistämiseen “kuripolitiikan” ja “kilpailukyvyn” parantamisen nimissä.

Toimintapäivä tuo eriävän mielipiteemme julkisesti näkyville Euroopan kaduilla. Me tuomme keskustelun tästä politiikasta julkiselle alueelle, jolle Euroopan komissio ja Euroopan valtiot eivät sitä halua. Me tulemme esittämään vaihtoehtojamme nykyiselle talouspolitiikalle.

Osoitamme solidaarisuutta kansalaisille ja ryhmittymille ympäri maailmaa, jotka jakavat huolemme ympäristön, demokratian ja ihmis- sekä kansalaisoikeuksien tilasta. TTIP/CETA/TiSA ja muut vastaavat kauppasopimukset pysäytetään puhdilla, jota Euroopan, Kanadan ja Yhdysvaltain kansalaiset luovat saadakseen äänensä kuuluviin.

Kutsumme järjestöjä, kansalaisia ja liittoumia osallistumaan itsenäisten tapahtumien järjestämiseen ympäri Eurooppaa. Me toivotamme terveulleiksi kaikki kampanjan tiedottamista ja ihmisten osallistamista paikallisesti edistävät erilaiset toimintamallit ja solidaarisuuden osoitukset ympäri maailmaa.

Voitamme tämän kamppailun. Kumotaan yhtiövalta yhdessä!

http://www.stop-ttip-ceta-tisa.eu/fi/demokratia-takaisin/

Yksi ajatus artikkelista “TTIP, CETA, TISA – historian loppu?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.