Psykoanalyysiradio 4: Lacanin diskurssiteoria

 

Toistaiseksi viimeisessä Psykoanalyysiradiossa Totuusradio soittaa nauhoitteen Kirjakauppa Kirjan Platon-klubilta.

Janne Kurki alusti 13.12.2011 ranskalaisen psykoanalyytikko Jacques Lacanin diskurssiteoriasta uusimman kirjansa, Lacanin diskurssiteoria pohjalta, jonka jälkeen tapahtuman yleisö osallistui keskusteluun. Totuusradio oli paikalla nauhoittamassa tilaisuuden ja illan lähetyksessä kuullaan tapahtuman satoa.

Lacanin diskurssiteoria: Lähiluenta Lacanin Seminaarista XVII ja Heideggerin luennosta Was ist das – die Philosophie? esittelee ranskalaisen psykoanalyytikon Jacques Lacanin vuosina 19691970 pitämässään seminaarissa L’envers de la psychanalysePsykoanalyysin kääntöpuoli, artikuloimaa diskurssiteoriaa.

Kirja rakentuu käytännössä neljästä osasta: 1) Lacanin seminaarista otettujen keskeisten lainausten muodostamasta pitkästä epigrammista, 2) johdannosta ja siihen liittyvästä Lacanin diskurssiteorian viittä peruskäsitettä avaavasta lyhyestä aapisesta, 3) Lacanin seminaarin L’envers de la psychanalyse lähiluennasta sekä näihin liittyvästä 4) Martin Heideggerin vuonna 1955 pitämän luennon Was ist das – die Philosophie? lähiluennasta.

Näiden osien kautta lähestytään useita keskeisiä, yhä tänään polttavia kysymyksiä: Mitä on psykoanalyysi? Mitä on filosofia? Entä yliopisto? Minkälaisia diskurssimuotoja on olemassa, ja miten ne eroavat tosistaan? Mikä on psykoanalyysin ja yliopiston suhde? Entä filosofian ja yliopiston, tai filosofian ja psykoanalyysin? Kenellä on valtaa ja miten? Kenen pussiin pelaamme, kun osallistumme arkeamme strukturoiviin diskursseihin? Mitä on totuus ja missä ja miten se tapahtuu? Mitä tekemistä totuudella on psykoanalyysin, filosofian tai yliopistojen kanssa? Entä kuka on herra, ja missä ja miten hän lymyää? Kenen käskyjä seuraamme, kenen joukoissa seisomme?

Kysymyksiä on siis paljon, vastauksia paljon vähemmän, mutta joka tapauksessa Lacanin antamat vähätkin vastaukset hätkähdyttävät, provosoivat ja haastavat ajattelemaan. Mistään kevyesti purtavasta kakunpalasta tässä ei ole kyse.

Viimeisessä Psykoanalyysiradiossa kommentoidaan myös suorana 13.-14.4.2012 järjestetyn Lacan-seminaari Psykoanalyysi, yhteiskunta ja politiikka antia.

Lähetyksen toimittaa Olli Herranen ja jos hyvin käy, mukana on yllätysvieras.

Lähetys kuullaan maanantaina 23.4.2012 klo 22–24. Ohjelma uusitaan perjantaina 27. päivä. Taajuuden 98,4 (50 kilometrin säteellä Näsinneulasta) lisäksi lähetykset ovat kuultavissa internetissä:

KUUNTELUOHJEET LÖYTYVÄT TÄÄLTÄ: http://moreeni.uta.fi/Internetlahetys

2 vastausta artikkeliin “Psykoanalyysiradio 4: Lacanin diskurssiteoria”

  1. Erinomaista! Harmi tosin, että lopun käsittämätön viisastelu sai tunnelman lässähtämään huomattavasti.

  2. Kyl! Hyvät Kurjelle, mutta uskomatonta schaissee loppukeskustelu (niiltä osin missä yritettiin puhua muusta kuin leffamausta).

    Ps. laittakaa jakoon se seminaari
    Pss. kannattaa käydä sohvalla jos haluaa hoksata psykoanalyysia / lacania & näitten soveltuvuutta ihmisen maailmaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.