Taloustieteen ABC 2/2: Taloudellisen toiminnan materiaalinen perusta

käppyrä

Taloustieteen ABC: taloudellisen toiminnan materiaalinen perusta

Tässä lähetyksessä käydään viime kerralla keskeneräiseksi jäänyt teoriaosuus loppuun, jonka jälkeen menemme lähemmin taloudellisen toiminnan materiaalisiin ehtoihin. Tämä tarkoittaa taloustieteen mahdollisuuksien ja rajoitteiden tarkastelua elämän tosiasiallisissa puitteissa, eli sitä, mitä käsitys ihmisestä taloudellisena toimijana tarkoittaa. Kuulostaako epäselvältä? Kuuntele lähetys ja palaa kärryille!

Paikalla Mikko Pelttari, Allan seuri, Veli-Matti Partanen, Jani-Petri Laamanen ja Olli Herranen

About The Author

mpelttari

Other posts by

Author his web site

22

03 2010

10 Comments Add Yours ↓

The upper is the most recent comment

 1. 1

  Can’t wait!

 2. Touko #
  2

  sen verran kehittäisin tätä, että postauksessa olisi aina linkki jonnekin, mistä lähetystä voi seurata ja tieto siitä, milloin lähetys on

 3. Georg Henrik von Wright #
  3

  On typerää kuvitellakkaan, että me voimme jatkaa elintasoamme nykyisellä hyödykemäärällä, emme todellakaan valmista kaikkea itse. Siksi elintasollamme tarvittaisiinkin neljä maapalloa.

 4. Ralph Waldo Emerson #
  4

  Työnjako ja eriytyminen johtuvat ekologisesta lokerosta ulos astumisesta. Tekniikka ja teknologiaan uskominen siirtävät ongelman aina tulevaisuuteen, siihen kunnes tarpellinen teknologia on kehittety.

 5. Hanna Hakko #
  5

  Päästöjen ulkoisvaikutuksia voidaan ymmärtääkseni tuoda talouden piiriin kahdella tavalla. Hiiliverolla puututaan suoraan päästön hintaan ja katsotaan, paljonko sillä hinnalla on varaa tuottaa päästöjä. Cap-and-trade -päästökaupassa asetetaan päästökatto ja annetaan sen jälkeen päästöjen hinnan määräytyä markkinoilla. Kumpi on talousoppien kannalta mielekkäämpää?

 6. Serge Latouche #
  6

  Nykyinen ortodoksinen taloustiede sivuuttaa ekologiset kysymykset suosiolla. Onko antiekologisuus sisäänrakennettu uusklassisen taloustieteen konsepti?

 7. Donna Haraway #
  7

  Hei jäbät,

  Mitenkäs talaustieteellinen tutkimus, joka asetelmallisesti perustuu rationaalisen (yksilö)valinnan teorialle, ottaa huomioon tutkimiensa tikku-ukkoyksilöiden väliset erot, kuten sukupuolen, sosioekonomiset erot ja etnisen taustan? Eikös ihmisten (talaoudellisia tai mitä vain) valintoja ja muuta toimintaa yksilö- ja populaatiotasolla rakenteista historiallisestikin esim. sukupuolijärjestelmä yms.

 8. Ludvig XIV #
  8

  Lähetyksen aikana on ilmennyt tosi paljon mielenkiintoisia kysymyksiä, joista nykytaloustiede ei kuitenkaan ole kiinnostunut, olisiko siis ideaa jatkaa ohjelmasarjaa sen verran, että näitäkin oleellisesti talouteen liittyviä kysymyksiä käytäisiin näiden oppikirjaesimerkkien lisäksi?

 9. Yrjö #
  9

  Voikos tän lähetyksen kuunnella jälkeenpäin? Ei oo ainekaan vielä ilmestyny arkistoon.

 10. lposer #
  10

  Tulossa on. Pahoittelut päivittelyn satunnaisuudesta.


1Trackbacks/Pingbacks

 1. Korvat hörölle! Paretolaisia radiossa. « Pareto ry:n Blogi 22 03 10

Your Comment