Pako vapaudesta: Rakkaus ja itsekkyys

Jos minä en ole itseäni varten, kuka on minua varten?

Jos minä olen vain itseäni varten, mitä minä olen?

Jos ei nyt, milloin?

− Talmudilainen sanonta

”Toimiminen vastoin auktoriteetin käskyä, synnin tekeminen, on − kun sitä katsotaan sen positiiviselta inhimilliseltä puolelta − ensimmäinen vapauden teko: ensimmäinen inhimillinen teko. Tottelematon teko ja vapaa teko on ymmärryksen alku.”

”Mutta hän on vieraantunut omien kättensä töistä, varsinaisesti hän ei enää ole sen maailman herra, jonka hän on rakentanut; päinvastoin: ihmisen tekemästä maailmasta on tullut hänen isäntänsä, jota hänen on kumarrettava, jota hän yrittää lepyttää, ja jonka kanssa hän parhaansa mukaan koittaa tulla toimeen. Hänen omasta luomuksestaan on tullut hänen Jumalansa. Hän uskottelee olevansa kaiken tämän toiminnan keskus. Silti hän tuntee itsensä mitättömäksi ja voimattomaksi, kuten hänen esi-isänsä kerran tunsivat itsensä Jumalansa edessä.”

− Erich Fromm, Pako vapaudesta

Totuusradiossa maanantaina 13.12.2010 klo 22−24 Pakoa vapaudesta ja vähän muutakin. Keskustelussa käydään läpi ajatuksia vapaudesta, rakkaudesta, itsekkyydestä, yksilöstä ja yhteiskunnasta − psykoanalyyttismarxilaisen sekamelskan keinoin. Studiossa Erich Frommista keskustelemassa Veera Kaleva, Yrjö Kallinen ja Mikko Niemelä. Kytkeydy suoraan lähetykseen kommentoimalla tätä artikkelia.

Kuuntele maanantain lähetys Tampereella taajuudella 98,4 tai osoitteessa:

http://www.uta.fi/media/suora/moreeni/totuusradio.html

Kuuntele perjantain 18.12 uusinta osoitteessa:

http://www.uta.fi/media/suora/moreeni/simulcast.html

2 vastausta artikkeliin “Pako vapaudesta: Rakkaus ja itsekkyys”

  1. Ihanan viisas,valaiseva ja rauhallinen keskustelu! (Maanantaina en saanut jostain syystä kuulumaan)

    Ajankohtaista itselle: ”tiedostaminen, muutoksen halu, harjoittelu ja pelkojen ja uusien kokemusten sietokyky ovat tarpeen, mikäli yksilön muutos on onnistuakseen.”

    ”Toivominen merkitsee sitä,että on joka hetki valmis sille,joka ei ole vielä syntynyt.”

    Hieno tavoite:”ihmisen vapautuminen omaksi itsekseen” (Omistamisesta olemiseen)

  2. …Ja palvellessaan epäjumalia ihminen vieraantuu itsestään ja elää vain niiden epäjumalien kautta, kaukana itsestään ja ehkä kaukana juuri rakkaudesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.